keskiviikko 8. maaliskuuta 2017

Mikä ihmeen Välittämisen koodi?

Taas yksi projekti muiden joukossa! Tarvitaanko me oikeasti vielä tälläistä? Onhan meillä tapoja olla yhteydessä! Meillä on jo etsivä nuorisotyö, tarvitaanko tähän erillistä koodia? Onko tästä mitään hyötyä? Miksi? Mitä? Miten ? Häh?

Nuorten hyvinvoinnista ja syrjäytymisestä ja sen tuomista kustannuksista on puhuttu jo kauan. Eri medioista on lähes jatkuvasti luettavissa erilaisia näkökulmia ja kantoja vallitseviin tilanteisiin ja erilaisia ehdotettuja ratkaisuja nuorten tulevaisuuden kirkastamiseksi. Totuushan tässä kuitenkin on, että valtaosalla nuoristamme menee hyvin, mutta jokainen meistä kohtaa elämän varrella hetkiä ja tilanteita joissa hyvät neuvot ovat kalliit. Elämä saattaa kriisiytyä hyvinkin yllättäen ja tenkkapoo voi aiheuttaa pienen lamaantumisen, miten siis edetä tilanteesta jossa ei osaa toimia. Meistä jokainen on yksilö, meillä jokaisella on oma tapamme käsitellä haastavia tilanteita. Toiset kohtaavat ongelmat ja etsivät niihin ratkaisun tai jonkun joka voi auttaa ratkaisemaan ongelmat, toisten luonnollinen reaktio on taas piiloutua myrskyltä ja odottaa sen laantumista. Kaikki myrskyt eivät kuitenkaan odottamalla laannu.

Miten siis Välittämisen koodi auttaa ongelmien ratkomisessa? Välittämisen koodi on verkkopohjainen yhteydenottopyyntö, joka on suunniteltu niin, että se olisi mahdollisimman monen käytettävissä. Koodin voi tehdä nuori itse tai vaikka hänen huoltajansa. Myös opettaja, muu viranomaistahon edustaja tai vaikka jalkapallovalmentaja voivat tehdä koodin (nuoren tai huoltajan suostumuksella), mikäli heidän edustamansa organisaatio on ottanut palvelun käyttöön. Koodi lähtee kotikunnan etsivään nuorisotyöhön, josta nuoreen ollaan yhteydessä. Tällä yhdellä viestillä voidaan lähteä yhdessä tarkastelemaan tilannetta ja miettiä mihin asioihin apua tarvitaan ja mitä kautta niitä kannattaa lähteä ratkomaan.

Miksi ei voi vaan soittaa etsiville? Tottakai voi, tämä on yksi tapa ottaa yhteyttä. Jotkut meistä ei erityisemmin halua soitella tuntemattomille, saati aloittaa kertomaan omista henkilökohtaisista ongelmistaan  täysin vieraalle ihmiselle. Sähköpostin käyttökin saattaa tuntua vieraalta, tai ei vaan jaksa käyttää aikaa yhteystietojen etsimiseen. Yhdelle yhteydenotto sosiaalisten medioiden kautta on kätevä tapa. Toinen saattaa kokea helpompana lähettää, täysin kasvottomana, avunpyyntönsä bittiavaruuteen, josta henkilö X ottaa lopulta kopin. Yhden osoitteen kautta nuori voi välttyä turhalta pompottelulta ja soittokierrokselta, kun oikeaa auttajaa yritetään paikallistaa. 

Etsivä nuorisotyö on jalkautuvaa, joten heidät on helppo tavata oikeastaan missä vain ja asioiden selvittelyynkin he lähtevät mukaan. Jos nuoresta tuntuu etsivien ilmaantuessa, ettei apua enää tarvita, on se täysin nuoren itsensä päätettävissä. Etsivä nuorisotyö perustuu vapaaehtoisuuteen, eikä siitä voi koitua ongelmia, se on ilmaista ja täysin luottamuksellista, eikä siitä jää omiin tietoihin merkintää. Etsiviä voi tavata vaikka vaan kerran, tai yhteistyö voi jatkua pidempäänkin, kaikki on nuoresta itsestään kiini

Välittämisen koodi on siis pohjimmiltaan yksi tapa saada se tuki mitä tarvitaan, oli ongelmana sitten työ- tai koulupaikan puuttuminen, epäselvyys virastoissa asioinnin kanssa, elämänhallintaan liittyvät asiat tms. Mikään kysymys ei ole liian pieni tai suuri Välittämisen koodin käyttämiseen. Ennakointi kannattaa!


Tutustu lisää Välittämisen koodiin osoitteessa www.välittämisenkoodi.fi

Yhteydenottopyynnön voi taas jättää osoitteessa www.huolikoodi.fi


Sari Laaksonen 
Välittämisen koodi
Projektityöntekijä









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti